Vergunning Kamer 2 aangevraagd bij gemeente Amersfoort

Nadat we enkele maanden geleden de vergunning hebben ingediend voor het eerste woongebouw in De Nieuwe Stad (Kamer 10, het ‘Hoekhuis’, zie nieuwsbericht), is deze zomer ook de vergunning voor het tweede deelplan aangevraagd. Kamer 2, een woongebouw op de plek waar restaurant/winkel Het Lokaal zit (en blijft zitten), heeft projectnaam het ‘Havenhuis’ gekregen.

Over het ‘Havenhuis’
Boven de bestaande hallen waarin Het Lokaal en kunsthuis Glue zijn gehuisvest, komt een driehoekig gebouw met zes verdiepingen. Door de vorm van het gebouw heeft het geen duidelijke voor- en achterkant en wordt het vanaf verschillende kanten steeds anders beleefd. Als je het gebouw vanaf de Eem bekijkt, staat het iets terug ten opzichte van de andere gebouwen. Op de begane grond wordt de hal aan de voorzijde uitgebreid in de richting van de Oliemolenhof. Zo krijgt Het Lokaal in de toekomst meer ruimte. Het Lokaal zal tijdens de werkzaamheden tijdelijk ergens anders in De Nieuwe Stad een plek krijgen (naast FLUOR aan de Oliemolenhof) en vervolgens weer terugkeren naar hun huidige plek.

Architectenbureau Dyvik Kahlen uit Londen heeft het ontwerp van Het Havenhuis gemaakt.

Schets van het driehoekige woongebouw boven de bestaande hallen:

Impressie van de zuidzijde van het ‘Havenhuis’ gezien vanaf de Oliemolenhof:

Impressie van de noord-/oostzijde van het Havenhuis (hier wordt mogelijk nog kunst aan toegevoegd):

Hoe nu verder?
Voor de vergunning van het Havenhuis hebben we een zogenaamd ‘projectbesluit’ aangevraagd, waarmee de wijziging van de bestemming van dit stuk grond en de bouwvergunning in één keer geregeld worden (dat zijn normaal twee verschillende procedures). We verwachten dat deze vergunning voor het eind van het jaar door de gemeente ter inzage zal worden gelegd. Tegelijkertijd werkt de gemeente Amersfoort ook aan een nieuw bestemmingsplan voor de hele Nieuwe Stad.

Planning bouw Havenhuis
De planning is afhankelijk van hoe het proces van vergunningverlening verloopt. Gaat dat voorspoedig, dan starten we medio 2024 met de bouw. Op dat moment kunnen we meer vertellen over of het koop- of huurwoningen worden en wat de prijzen van de woningen worden.

NB De afgebeelde impressies zijn uitsluitend bedoeld ter informatie en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Nieuwsoverzicht